Кількість
|
Вартість
|
||
|
Пажитник - ароматна рослина з родини Бобових, поширена в Азії та Африці. Його використовують як основу для приготування каррі, хмелі-сунелі, уцхо-сунелі. Крім кулінарії він користується популярністю в косметології, традиційній і народній медицині. Відомий пажитник під іншими назвами - шамбала, чаман, грибна трава.
Пажитник має у своєму багатому складі галактоманнан. Це харчове волокно, що знижує апетит і рівень глюкози. Це сприяє схудненню і стабілізації цукру при діабеті. Швидкість засвоєння вуглеводів сповільнюється, що й підтримує нормальний рівень глюкози в крові. Інші корисні властивості пажитника:
- поліпшення роботи головного мозку;
- знижує концентрацію "поганого" холестерину;
- підтримує еластичність судин;
- попереджає атеросклероз;
- сприяє схудненню;
- покращує стан шкіри, нігтів і волосся;
- допомагає в лікуванні патологій жіночої та чоловічої репродуктивної системи;
- знижує ризик судинних захворювань;
- зменшує болі та спазми;
- усуває запалення ясен;
- зміцнює імунітет;
- спеція чинить легку проносну дію;
- знижує вираженість запального процесу;
- прискорює загоєння тканин;
- перешкоджає утворенню пухлин і новоутворень;
- має противірусний і антибактеріальний ефект;
- знищує грибкові мікроорганізми;
- нормалізує серцебиття;
- швидко відновлює сили після великих фізичних навантажень, інтенсивних тренувань;
- допомагає в лікуванні застуди, грипу, ангіни.
Є багато рецептів народної медицини. Для них використовують свіжу й суху траву, настої, відвари, цільне й подрібнене листя, насіння. У разі нетравлення шлунка насіння пажитника пророщують до отримання пагонів заввишки 1,5 см. Його і їдять для відновлення роботи травлення, можна додавати в салати.